Elérhetőségek

PSG Műgyanta Kft. - " műgyanta bevonat és szigeteléstechnika "

Mobil:
+36-20-292-5505
Levelezési cím: 9700 Szombathely, Semmelweis Ignác út 4.
E-mail:
polimersilver@gmail.com
Vállalkozás... Nyitvatartás


Hasznos


POLIUREA - melegen, Airless eljárással szórt, 2K ipari vastagbevonat 

SPF - melegen, Airless eljárással szórt, 2K PUR hab szigetelés

A XXI. században a technológiai fejlődés dinamikus szinten tartása csak az élő környezet természeti értékeinek megóvása mellett valósulhat meg.
Ezért a gyártók, forgalmazók, vállalati és magán felhasználóknak a feladata, hogy olyan termékeket, technológiákat részesítsenek előnyben amelyek a környezet számára a legkisebb terhelést jelentik, energiatakarékos, hosszútávon biztonságos megoldást eredményeznek.

Vállalkozásunk két bevonati rendszert alkalmaz a fenntartható, egyre magasabb színvonalú életminőség érdekében. A "RHINO-STRONG" bevonati technológiát, mely egy csúcsminőségű felületvédelmi ipari tartósbevonat (poliurea), valamint a "POLAR-THERM" technológiát, amely egy sokoldalúan felhasználható, korszerű hőszigetelő rendszer (SPF).


POLIUREA BEVONAT:

Az ipari, tartós vastagbevonatok területén a POLIKARBAMID rendszerek az utóbbi években intenzív fejlődést mutatnak, melynek erdményeképpen több újgenerációs bevonati anyag megjelenését eredményezte a gyártók termékpalettáján.

A Polikarbamid-okat melegen szórt, öntött, és zárt szerszámformákban (RIM) egyaránt alkalmazzák. A kétkomponensű polikarbamid (PU = Poliurea), valamint a PU-poliuretán (PUR) kopolimer rendszerek az ipari vastagbevonatok új és gyorsan fejlődő területét alkotják. Amennyiben a PUR tartalom dominánsan van jelen, akkor a módosított kétkomponensű poliuretánok (PU-PUR) kategóriájába sorolható bevonati rendszerről beszélünk.

A PU bevonati rendszerek laboratóriumi szintű ismeretei a hatvanas években már túljutott a kísérleti szakaszon. Jelentősebb előrelépést a Texaco fejlesztése jelentette, ahol a PU elasztomer rendszereket fejlesztették ki a nyolcvanas években. A PU anyagokat elsősorban az autóipar használta fel és zárt szerszámformákban az úgynevezett RIM (Reaction Injection Moulding) technológiával műanyag gépkocsi alkatrészeket állított elő.

A PU egyik alapvető tulajdonsága, amely egyben nagy erőssége is, a rendkívül gyors reakcióidő (kevesebb mint 30mp) nem tette lehetővé a széleskörű alkalmazását az ipar más területein. Az igazi áttörést az Egyesült Államokban érték el a fejlett mobil szóróberendezések kifejlesztésével. Megoldották a két komponens közvetlen a keverőtérben való tökéletes keverését és a reakcióidőn belüli keverőtér automatikus tisztítását, a két komponens automatikus 1:1 keverési arányát, melyet 5%-nyi pontosságon belül biztosítanak.

Ennek köszönhetően a PU felhasználás robbanásszerüen felgyorsult és jelentős késéssel ugyan, de Európában az ezredforduló környékén egy dinamikusan fejlődő területté vált az ipari vastagbevonatok terén.

A PU önmagában nem egy bevonati rendszer. A sikeres és tartósan tökéletes bevonatok készítéséhez szükség van egy teljes műveleti tecnológiai sor felépítésére, melynek a PU alapvető része. Minden esetben pontosan ismerni kell a hordozó felületet, a bevonat célját, a vele szemben támasztott elvárásokat és csak ezek ismeretében lehet meghatározni a megfelelő kiviteli tervet, előkészítési szükségletet, rétegrendet és a megfelelő PU-t.

A szakszerű felmérés, előkészítés mellett hasonlóan fontos a magasan képzett, felkészített kezelő személyzet, valamint a professzionális, kifejezetten PU szórására kifejlesztett szóróberendezés. A PU megfelelő viszkozitását 70-90 Celsius fok között éri el, a szóráshoz szükséges üzemi nyomást 140-200 Bar-on kell biztosítani, míg egyidőben 6-8 bar levegőnyomás szükséges a szórópisztoly megfelelő üzembentartásához. A PU-k legtöbb tulajdonsága a komponensek előállítása során szabályozható, így az eltérő felhasználási területeknek leginkább megfelelő bevonati anyagot tudják előállítani a gyártók.

A PU bevonatok  kiváló mechanikai, fizikai és kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek, mint:

 • rendkívül gyors reakcióidő, térhálósodás
 • a bevonat széles hőmérséklet tartományban alkalmazható -30 - +150C
 • a bevonat keménysége Shore A85-90, D38-54
 • szakadási nyúlása a figyelemreméltó 130 – 1200% között szabályozható
 • továbbszakadási szilárdsága 40 - 95 kN/m
 • szakadási szilárdsága 9-25 N/mm2
 • tartós,kopásálló 80 – 400mg
 • magas kémiai ellenállású, ellen áll különböző savaknak és oldószereknek
 • vízálló, toldásmentes és rugalmas
 • nagy alakváltozási képesség
 • jó tapadás
 • tetszőleges rétegvastagság

Szakirodalmi adatok és gyártók azonos véleményen vannak abban a tekintetben, hogy a PU alapanyagok nem tartalmaznak illékony szerves vegyületet, VOC-t (Volatile Organic Compounds). Ennek oka, hogy autokatalikusak és csak addig észlelhető szaghatás, míg a térhálósodás tart. A PU alkalmazása oldószermentes, ezért lehetóvé teszi a zárt terekben való felhasználását a kezelő egészségének veszélyeztetése nélkül, valamint az illó gázok hiánya miatt nem robbanásveszélyes.

A PU rendszerek alkamazása az ipari vastagbevonatok terén megfelel a környezettudatos komplex szempontoknak. A bevonat alkalmazása nem jár környezetre káros gázok felszabadításával, a PU nem káros a környezetre, egyes típusaik emberi fogyasztású élelmiszerrel érintkezhetnek, a rövid kivitelezési idő kisebb környezetterheléssel jár, a tartós- gondozásmentes bevonat csökkenti a karbantartás energiaigényét amely végsősoron pozitívan visszahat az élő környezetre.

POLIURETÁN HAB:

Otto Bayer 1937-ben egy forradalmi felfedezést tett amikor POLIIZOCIANÁT és POLIOL kémiai reakcoójaként létrehozott egy új anyagot, a Poluretánt (PUR).
Azonban az új anyag elterjedése az iparban az 1950-s évekig váratott magára.

A Poliaddiciós eljárással a makromolekulák kémiailag különböző molekulákból
(két- vagy többfunkciós alapvegyület) jönnek létre katalizátor nélkül alacsony hőmérsékleti tartományban úgy, hogy eközben melléktermék nem keletkezik, ezen kémiai folyamat  során Poliuretánok, Epoxigyanták és Polikarbamidok jönnek létre. A PUR egy olyan polimer amely uretáncsoportot (NH.CO.O) tartalmaz.

Az ipar előszeretettel használja ezt a sokrétű alapanyagot, a két folyékony komponens összekeverésének arányával kemény illetve puha hab hozható létre. A komponensek variálhatósága széleskörű, ennek köszönhetően sok különböző tulajdonságú anyag megalkotására van lehetőség. Ennek köszönhetően a PUR megtalálható a járműiparban, háztartásokban, tartós festékekben, lakkok és ragasztókban egyaránt.

A PUR hab a korszerű hőszigetelési technológiák jelentős szegmensét tudja magáénak, melyekben jellemzően helyszíni injektálásos valamint szórásos eljárással juttatják a hordozó felületre. A PIR (Poliizociánurát) szigetelési rendszereket helyszíni üregkitöltésre, injektálásos eljárással alkalmazzák.

SPF:

A szórt poliuretán hab (SPF – Spraying Polyurethane Foam) szórási eljárással felhordott szigetelő eljárás.

Az SPF szigetelőanyagot folyékony formában juttatják a hordozó felületre, ahol néhány mp elteltével végbemegy a térhálósodás folyamata és a felhordáskori térfogatának akár 40 -100-szorosára kitágulva hoz létre tökéletes hőszigetelő réteget, amely azonnal használatba vehető. A komponensek keveredésekor hő és vegyi reakció hatására végbemegy az anyag térhálósodása és zárt vagy nyitott sejtstruktúrájú anyagot hoznak létre.

A szórt technológiának köszönhetően a szigetelendő felület tagoltsága, strukturáltsága, térbeli elhelyezkedése nem okoz nehézéget a kivitelezés során, így a teljes felület egységesen szigetelhető, toldás és hézagmentes. Az SPF szigetelőrendszer alkalmazásához elegedhetetlenül fontos a kimondottan szórt PUR szigetelések felhordására kifejlesztett gépészeti egység, mely felkészült kezelőszemélyzettel együtt, valamint a szigetelendő felület pontos felmérése mellett biztosítja az elvárt teljesítményt és a sokrétű, kiválló hőszigetelő képesség elérését.

A megfelelő hőszigetelő képesség elérése minden létesítmény számára elengedhetetlenül fontos követelmény. Minden építmény funkciójának megfelelő hőmérsékleti, klimatikus viszonyainak fenntartása energiafelhasználás mellett biztosítható, tehát a nem megfelelő szigetelőanyag, vagy a szigetelőanyag hiánya jelentős energiát emészt fel, amely jelentős fenntartási költségben nyílvánul meg.

A nem kellően szigetelt létesítményekben a jelentős hőingadozás miatt idővel szerkezeti károsodás léphet fel, a nem szabályozható hőmérsékleti viszonyok miatt a használhatósága csökkenhet.

A hőszigetelés tervezésekor különböző szempontok mentén kell kiválasztani a kellő eredményt biztosító hőszigetelő rendszert.

A hőszigetelésnek teljesíteni kell a létesítmény hővezetési képességének csökkentését célzó elvárást:

 1. a HŐVEZETÉST – minél jobban szigetel az anyag annál kisebb a hővezetőképessége,
 2. a HŐÁRAMLÁST – meg kell akadályoznia a hő „utazását“, a légáramlást, mert minél kisebb a légmozgás annál kisebb a hőáramlás,
 3. a HŐSUGÁRZÁST – minden anyag hőt sugároz és nyel el, ha a szigetelés minél kevesebb hőt nyel el annál kevesebb a hőveszteség.


Ezért a jó hőszigetelés hőgátat képez a hővezetés ellen, csillapítja a légmozgást és csökkenti a hősugárzó hatásokat.
Egy hőszigetelő anyag alapvetően három szerepet tölt be és hővezetőképességével jellemezhető, a lambda-értékkel (W/m.K-ban fejezi ki), mely a hővezetési képesség vagy a hővezetési ellenállás teljesítőképességét méri. Minél kisebb a lambda érték, annál jobb a hőszigetelés.

Továbbá fontos jellemző a hőellenálás az „R“ érték, ez az érték méri egy termék hőveszteség ellenállási képességét, amely függ a vastagságtól és a hővezetőképességtől.
Minél magasabb a hőszigetelőanyag R értéke annál jobb a teljesítőképessége, tehát jobban ellenáll a hőveszteségnek.

Egy fal, födém, tető, padló hőtani teljesítménye R és U érték főként a hőszigeteléstől függ. A szerkezeten áthaladó hőáramlás függ a belső és külső hőmérséklet különbségétől és a szerkezet hőellenállásától, azaz a szerkezet hőellenállása minden szerkezeti elem (beton, tégla, cserép, vakolat, festés stb.) hőellenállásának összege a felületi ellenállásé, ami nem más, mint a belső és külső klímával érintkező felületen történő hőáramlás és hősugárzás kicserélődése.

Az „U“ érték az a tényező, ami a szerkezet felületének hőtovábbítási képességét mutatja meg. Az „U“ érték az „R“ érték inverze és W/m2.K-ban fejezik ki.

Az SPF sokrétű szigetelőképessége révén kerül a vezető helyre a hőszigetelőanyagok termékpalettáján. Az SPF magas „R“ értéket ér el, hézag és toldásmentes légzárat képez és eközben nem akadályozza a szerkezet nedvességszabályozását. Tetők szigetelésére alkalmazva a szórt hab kiválóan szigetel, kiküszöböli az építési technológia okozta rögzítési, illesztési pontok okozta hőhidakat és így monolitikus, hosszantartó hőszigetelőrendszert eredményez amely élettartama jóval 15 év feletti, emellett jelentősen megerősíti a tető szerkezetét is.

A szórt hab szigetelések kiválóan, sokrétűen alkalmazhatóak az alábbi műszaki paraméterekkel jellemezve, de azokra nem korlátozva:

 • Alkalmazási hőmérséklet tartomány: -200 - +110 C
 • Rövid ideig elviseli a +250 C
 • Önkioltóképessége: önkioltó
 • Vízfelvételi képesség: max. 5% (v/v) 24 óra alatt
 • Felhasználási hőmérséklet: min. +10 C
 • Élettartam kültérben UV védelem nélkül: min. 5 év
 • Élettartam UV védelemmel ellátva: több mint 40 év
 • Nyomószilárdsága: 5kg/cm2 (60kg/m3 térsűrűségű hab esetén)
 • Húzószilárdsága: legalább 200 kPa (32Kg/m3 térsűrűségű hab esetén)
 • Hosszanti tágulási együttható: 0,00005m1C/m
 • Méretstabilitás: max.3% (v/v) (24 óra alatt, 85C-on, 95% páratartalom mellett)
 • Hővezetési együttható: 0.022 W/mK

Az SPF-nek két típusát különböztetjük meg, a nyitott cellás és a zárt cellás szórt habot. A nyitott cellás habot tetőterekben, könnyűszerkezetes falakban, födémszerkezetekben, burkolt szerkezeti elemekben, illetve olyan szigetelendő felületeken, ahol felhordás után mechanikai hatásnak (taposás, járás) nincs kitéve a szigetelés.
A Zártcellás habot lehet önteni, injektálni és szórni (SPF). A zárt cellás esetében megkülönböztetünk beltérben alkalmazható és kültérben alkalmazható habot. A beltéri használat esetén a hab alacsonyabb sűrűségű (35kg/m3), míg a lapostetőkön alkalmazott hab magasabb testsűrűségű (60kg/m3) ami lehetővé teszi a tető karbantartói személyi használatát. A zárt cellás hab magasabb térfogatszázalékú mint a nyitott cellás, ezért csak 40-szeresére képes tágulni térhálósodás során, ami magasabb (Zoll-onkénti 2,54mm) „R“ értéket biztosít.

Az SPF néhány jellemző tulajdonsága amely a szigetelő rendszerek egyik vezető termékévé teszik:

 • Kitűnő, tartós hőszigetelési tulajdonságok
 • Páradiffúziós ellenállás
 • Tökéletes szigetelés tagolt felületeken is
 • Hőhídmentes, illesztés, varrat és toldásmentes szigetelőrendszer
 • Jó vízszigetelő képesség a zártcellás hab esetében
 • VOC mentes, egészségre ártalmatlan
 • Állandó, tartós technikai paraméterek
 • Erős tapadás a hordozó felületen, szinte mindenhez tapad
 • Megszünteti a párakicsapódást
 • Jó kémiai ellenállóság
 • Gyors kivitelezés
 • Jól alkalmazható utólagos szigetelésként
 • Sokrétű alkalmazhatóság
 • Az alapfelület másolásának képessége, ami egységes szigetelést jelent
 • Mechanikai tulajdonságainak köszönhetően szerkezetstabilitást fokozó hatású

Az SPF az a termék, amely magában foglalja sokrétűségénél fogva azokat a pozitív tulajdonságokat amelyeket a felhasználó egy korszerű hőszigetelő rendszertől elvár.
Mivel az SPF rendszer hosszú távon megőrzi tulajdonságait, ezzel csökkenti a szigetelt szerkezetek fenntartási költségeit, végső soron hozzájárul az élő környezet terhelésének csökkentéséhez, a fenntarthatósághoz.

RHINO-STRONG ipari bevonat rendszer:

A RHINO-STRONG ipari bevonati rendszerünk a vastagbevonatok új, dinamikusan fejlődő technológiáját képviseli.
A bevonati rendszer alapját a POLIKARBAMID-ok alkotják. Az alkalmazott bevonati rendszerünk nem egy festék, vagy festési eljárás, hanem ennél sokkal többről van szó - „BEVONAT“. Ez annyit jelent, hogy a PU anyagot szigorúan meghatározott metodika szerint egy illetve több rétegben visszük fel a hordozó felületre az erre a célra kifejlesztett speciális géppel, amely alkalmas a kétkomponensű melegen szórt PU bevonatok felhordására.

A RHINO-STRONG egy olyan poliurea (PU) bevonati rendszer amely minden esetben a hordozó felület, műtárgy alaptest pontos ismeretén alapul. Ennek eredményeképpen kapunk egy kifejezetten tartós, speciálisan ipari minőségű vastagbevonatot. A bevonati rendszer sikeres alkalmazásának záloga a hordozó réteg állapotának pontos felmérése, a felület szakszerű, PU bevonatnak megfelelelő alákészítése, a bevonat funkciójának megfelelő PU kiválasztása, az optimális rétegrend meghatározása, PU szóró berendezés rendszerbeállítása és kezelése, magasan képzett és gyakorlattal rendelkező szakemberek jelenléte a teljes metodika alkalmazásához.

A RHINO-STRONG bevonati rendszer kifejezetten alkalmazható az alábbi felhasználási területeken:

 • Épület alépítmények vízszigetelése
 • Támfalak vízszigetelése
 • Vasbeton műtárgyak korrózióvédelme, vízszigetelése
 • Fém szerkezeti elemek korrózióvédelme
 • Kármentő medencék, víztározók, sprinkler tartályok vízszigetelése
 • Úszómedencék felújító burkolata
 • Üzemanyag töltő, fejtő állomások kármentő bevonata
 • Biogáz berendezések bevonata
 • Hídszerkezetek szigetelése
 • Lapostetők, kis dőlésű tetőszerkezetek szigetelése
 • Hullámpalák utólagos vízszigetelése
 • Tehergépkocsik alváz és platóbevonata
 • Beton és acélcsövek korrózióálló bevonata
 • Tartályok, silók bevonata
 • Parkolóházak, ipari létesítmények padlóbevonata
 • Csatornaközművek korrózióálló rekonstrukciós bevonata
 • Dilatációs hézagok kiöntése
 • Bitumen, aszfalt burkolat alá vízszigetelésként
 • Állattartó telepek aljzatának bevonata
 • Állatkerti kifutók bevonata
 • Lószállító utánfutók és lovasboxok padlójának bevonata
 • Robbanásálló biztonsági bevonatok
 • Koncert hangfalak akusztikus hatásfokozó és mechanikai védelmi bevonata
 • Esztétikai bevonatok
 • Egyéb bevonati rendszerek

POLAR-THERM hőszigetelő rendszer:

A POLAR-THERM hőszigetelő rendszerünk a kétkomponensű melegen szórt PUR hab (SPF) technológára épül. A rendszert két különböző PUR hab család alkotja, a nyitottcellás valamint a zártcellás hab.

A POLAR-THERM egy innovatív korszerű hőszigetelő rendszer, amely magában foglalja a napjaink hőszigetelő eljárásainak, termékeinek mindazon pozitív tulajdonságait, amellyel biztosított a kiváló és tartós hőszigetelés, a jelentős költségmegtakarítás, a gyors kivitelezési idő valamint a sokrétű felhasználhatóság.

A POLAR-THERM hőszigetelési eljárás alkalmazása a kiváló teljesítmény mellett biztosítja az élő környezet védelmét, a hőszigetelt létesítményben élők, tartózkodók egészségét és  nagymértékben hozzájárul az energiafelhasználás csökkentéséhez.

Legfőbb alkalmazási területe a mezőgazdasági, állattartó épületek, raktárak, csarnokok és magtárak hő és vízszigetelése, ahol a technológia nagyszerű tulajdonságainak köszönhetően - hőszigetelés, vízzárás, páramantesítés, egybefüggő toldásmentes szigetelés, szerkezeti merevség fokozása, tisztíthatóság, hosszú élettartam, állandó teljesítmény- szembetűnő az energia és költséghatékonyság.

A POLAR-THERM hőszigetelési rendszer többek között kifejezetten alkalmazható az alábbi felhasználási területeken:

 • Tetőterek szigetelése
 • Könnyűszerkezetű falak szerkezeten belüli szigetelése
 • Álmennyezetek szigetelése
 • Levegő szellőzőcsövek szerkezeten belüli beágyazása
 • Családi házak kül és beltéri szigetelése
 • Társasházak kül és beltéri szigetelése
 • Alépítmények hő és vízszigetelése
 • Üzemek, csarnokok, ipari létesítmények, hő és vízszigetelése
 • Állattartó telepek létesítményeinek hő és vízszigetelése
 • Lemez, trapézlemez, pala, hullámpala tetők hő és vízszigetelése
 • Magtárak hő és vízszigetelése
 • Hűtőházak, hűtőterek szigetelése
 • Csónakok, hajók, uszályok, úszódokkok szigetelése
 • Légzáró rétegek létrehozása, üregek feltöltése


POLIMER SilverGreen
Vissza az előző oldalra!
Weboldalunk sütiket (cookie) használ működése folyamán annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa Önnek, valamint a látogatottság mérése céljából. A sütik használatát bármikor letilthatja! Erről bővebb információkat olvashat itt: Adatkezelési tájékoztatónk
PSG Műgyanta Kft. - " műgyanta bevonat és szigeteléstechnika " - Magyar